Samengestelde Gezinnen

  Samengestelde Gezinnen


  
Leven in een Samengesteld Gezin

Heb jij een partner met (stief)kinderen of maak je deel uit van een samengesteld gezin?

Ben je bonus-, stief-, opvoed-, plus-, cadeau-ouder, of gewoon de partner van papa of mama? Welke naam past bij jouw rol, en hoe geef je iedereen binnen het gezin de plek die hij of zij verdient? Dit geldt niet alleen voor jou en je partner, maar ook voor de kinderen en zelfs voor opa’s en oma’s.

Zelf heb ik verschillende rollen ervaren: als kind van gescheiden ouders, als moeder én als stiefmoeder. Ik weet hoe uitdagend – én mooi – het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Het vraagt liefde, lef en doorzettingsvermogen om samen een sterke basis te bouwen.

Ik gebruik vaak de metafoor van een trein: een lange trein met wagonnetjes, elk symbool voor een belangrijk aspect van het gezin – zoals herkomst, communicatie, huisregels en ieders plek. In het begin voelt het als een flitsende intercity vol liefde en optimisme, maar soms ontspoort de trein. Welke wagon loopt vast? Wat heeft extra aandacht nodig?

Ik help samengestelde gezinnen om hun eigen spoorboekje te maken en de trein weer op de rails te krijgen.

Mijn diensten
  • Begeleiding van Samengestelde gezinnen
  • Nieuw Samengesteld gezin: een sterke start met het Stiefplan
  • Gezinscoaching
  • Ouderschap coaching voor ex-partners die samen goed ouderschap willen vormgeven.
  • Relatie coaching
  • Individuele coaching
Ben je nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen, neem contact op!

 Stiefplan


Het Stiefplan: Een Stevige Basis voor Jullie Samengestelde Gezin  

Sinds 2009 zijn scheidende ouders verplicht een ouderschapsplan op te stellen, waarin afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen worden vastgelegd. Maar waarom zou je niet iets soortgelijks doen wanneer je een relatie begint (of hebt) met iemand die al kinderen heeft?  

In een samengesteld gezin spelen vaak complexe dynamieken en loyaliteiten – naar je (ex-)partner, je biologische kinderen én je stiefkinderen. Naast emotionele uitdagingen kunnen ook praktische vraagstukken ontstaan. Hoe ga je om met opvoeding, huisregels, spullen en de rol van de ex-partner of ex-schoonfamilie?  

Het Stiefplan helpt om samen een duidelijk en gedeeld doel te formuleren. Hierin leg je vast wat je van elkaar verwacht – zowel praktisch als emotioneel – en hoe je het gezinsleven samen vorm wilt geven.  

Door het Stiefplan samen op te stellen en te bespreken, vergroot je de kans op een harmonieus gezin waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt.  

Laten we samen werken aan een sterke basis voor jullie nieuwe gezin!

 Samenwerking met 

Share by: