Heb jij een partner met (stief-)kinderen of leef je in een samengesteld gezin?
Ben je dan bonus-, stief-, opvoed-, extra-, plus-, cadeau- ouder of ‘gewoon’ de vriend/vriendin van papa/mama. Hoe en welke naam geef je, wat dekt de lading voldoende of laat je de ander juist tot zijn recht komen… Dat geldt natuurlijk voor jezelf, je partner, de kinderen en ook alle oma’s of opa’s…
Gedurende mijn leven heb ik verschillende posities meegemaakt. Als kind van gescheiden ouders, moeder en stiefmoeder. En kan je echt wel zeggen dat je veel liefde, lef en ook ‘ballen’ moet hebben als je ouder bent en al helemaal als je voor de uitdaging stiefouder staat. Weet dus uit eigen ervaring hoe ingewikkeld én ook hoe mooi het binnen een samengesteld gezin kan zijn.
Vaak gebruik ik de metafoor van de trein. Zo’n lange trein met allemaal wagonnetjes en in ieder wagonnetje zit een kenmerk van het samengesteld gezin: dan kan je denken aan: je herkomst, jullie fundering, communicatie, plek, huisregels en zo. Als je elkaar net hebt leren kennen zit je in een soort roze intercity, de liefde stroomt en je hebt de overtuiging dat het allemaal wel goed komt..
Maar soms kan die trein ontsporen weet je even niet meer welke wagonnetje niet meedoet of wat de juiste route is. Wat gaat er goed en minder goed?? Welke wagonnetjes misschien extra aandacht nodig hebben?
In de praktijk ondersteun ik samengestelde gezinnen om hun spoorboekje en hun eigen trein op de juiste rit te krijgen.
Mijn diensten
- Begeleiding van Samengestelde gezinnen
- Nieuw Samengesteld gezin, de nieuwe start: m.b.v. het Stiefplan
- Gezinscoaching
- Ouderschap coaching voor ex-partners die (willen) gaan voor goed ouderschap.
- Relatie coaching
- Individuele coaching
Ben je nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen, neem contact op!