Blogopmaak

Menopauze binnen het (samengestelde) gezin

Herken je dit; kort lontje, overprikkeld zijn, langer in emotie blijven hangen, engelengeduld is foetsie, minder makkelijk kunnen loslaten, hartkloppingen, verminderde concentratie, slechter slapen, huilbuien, rusteloos of lusteloos, angst en paniek?

Ik dacht toch echt dat ik tegen een burn-out aan zat óf in mijn overleefstrategie óf had het toch te maken met mijn hyperventilatie…. Ik voelde dat het niet lekker ging en gaf de situatie, dynamiek van het samengestelde gezin of partner de schuld.

Had ik het toch even goed mis!!


Ja, dit zijn namelijk óók allemaal signalen die er kunnen ontstaan tijdens de menopauze. Ik was 44 toen ik in de overgang kwam. Ik merkte het aan mijn verminderde spierkracht, ‘brain fog’, engelengeduld raakte op, lijf wat veranderde, minder zin in seks, minder goed slapen. Maar ach, ik had het lang niet zo erg als mijn moeder, want die liep met hele theedoeken rond tegen de opvliegers en lakens werden elke dag verschoond door het nachtelijke zweten. Dus wat liep ik te zeuren dat je lijf wat veranderde en dat met de (meegekregen)overtuiging dat je niet moest zeuren en dat het altijd erger kon.  Had ik het maar eerder geweten….


In de overgang is stress een VETTE katalysator voor een negatief effect op de overgang en laat ik daar nou meer dan voldoende op mijn bordje van hebben gekregen. 

Korte schets: moeder met herseninfarct, verhuizing en opnieuw gaan samenwonen, met 5 pubers in één huis, 10 dagen na ons trouwen kreeg mijn man een herseninfarct, opvang van gezin en financiën. ‘Niet piepen, er waren er meerderen die het echt erger hadden..’


Tja dus ik dacht, ik zit gewoon in de overleefstrategie, dan heb je ook geen zin in seks, om zacht en liefdevol te zijn, dan ben je gewoon in je reptielen brein keihard aan het werk (dag en nacht). Laat nou ook tijdens de overgang de hormoonschommelingen dezelfde reacties geven. Oestrogenen en progesteron verminderen afwisselend van elkaar in tijd waardoor alle bovenstaande symptomen ontstaan. 

Gevolg was dat ik mezelf steeds meer en meer kwijtraakte. En niet alleen mezelf maar ook de verbinding met mijn man met als gevolg de ruzies en discussies die opliepen. Elkaar uiteindelijk niet meer kunnen bereiken. Nu bijna 2 jaar nadat we de stekker eruit hebben moeten trekken ben ik door een training over de menopauze bewust geworden wat er allemaal bij komt kijken. Inmiddels noem ik het een sluipmoordenaar voor de relatie. Het ontstaat namelijk niet ineens; dit geleidelijke proces kan tussen de 5 en 10 jaar duren met meer of minder duidelijke klachten.

Terugdenkend aan wat er allemaal anders had kunnen lopen en welke andere keuzes er gemaakt hadden kunnen worden. Wellicht dan…


In mijn praktijk komen verschillende stellen (partners in kerngezinnen en in samengestelde gezinnen) en bijna allemaal in de leeftijdscategorie tussen de 36 en 51+. Hoe fijn zou het zijn als het onderwerp menopauze meegenomen wordt in de veranderingen binnen een relatie.

Eenvoudigweg niet om het de schuld te geven, NEE!  Juist om eraan te gaan werken, want van de symptomen heb je allebei last. Het is ook een fase waarin meestal veel gebeurd; denk maar eens aan (schoon)ouders die omvallen of waarvan de zorg meer wordt, kinderen die in de puberteit komen/zitten of juist de deur uitgaan, veranderde visie op leven/werk. Er ontstaan ook mooie aspecten tijdens de menopauze; bewustere keuzes over wat er werkelijk toe doet, groeien in wijzer en sterker worden, ambities nastreven, meer tijd voor jezelf en de relatie.

Hoe kan je samen ook in deze storm blijven staan en in verbinding blijven?


Het is goed om te checken bij jezelf of je partner:

·      Welke signalen herken je?

·      In welke fase zit je?

·      Welke invloed heeft stress? 

·      Welk referentie kader heb je, hoe ging je moeder, oma of gaan je vriendinnen hiermee mee om?

·      Welke overtuigingen heb jij (meegekregen)?

·      Kan je nog opladen?

·      Kan je nog in verbinding blijven?

·      Hoe kan je elkaar hierin ondersteunen?


Zijn er nog vragen over dit stuk of wil je meer informatie, neem dan contact op met Anouk.

7 maart 2024
Het samenvoegen van twee gezinnen, of intrekken bij een gezin, heeft veel consequenties voor alle betrokkenen. Het is alsof je twee bedrijven gaat samenvoegen dus met leuke en minder leuke spannende aspecten! Spreek deze met elkaar door voordat je de stap zet, zit iedereen in dezelfde trein? Wat zijn jullie verwachtingen en verlangens t.a.v. relatie, gezin, woning, financiën, tradities, huis- en opvoedafspraken. Het is vanuit liefde een prachtige stap en in realiteit soms toch met een rauw randje. Hoe bereid je jezelf, relatie en gezin hierop voor, hieronder volgen een aantal tips en tricks.
Dit jaar wordt de kerst anders. Er is een lege stoel aan tafel.
door Anouk Schuling 21 december 2023
Dit jaar wordt de kerst anders. Er is een lege stoel aan tafel. Vorige maand is mijn moeder overleden. In 2016 heeft zij een groot herseninfarct gekregen, waardoor in één keer een derde van haar rechterhersenhelft is weggeslagen met als gevolg dat zij rolstoelafhankelijk werd en haar bibliotheek van herinneringen steeds verder afnam. Eigenlijk was mijn moeder al bijna 8 jaar niet aanwezig en toch wordt deze kerst anders met het weten dat ze er nu écht niet meer is. En komen er herinneringen naar boven hoe het er bij ons vroeger aan toe ging…
15 augustus 2023
Achtergrond artikel over dynamieken binnen samengesteld gezin.
Zit er een houdbaarheidsdatum op stiefouderschap?
door Anouk Schuling 14 mei 2023
Een heel speciaal berichtje voor mijn mooie en bijzondere stiefdochter!!
'Problemen los je op een ander niveau op..'
door Anouk Schuling 14 mei 2023
Stiefdochter komt binnen als een wervelwind, gooit haar tas neer, schopt haar schoenen uit en ploft languit op de bank. Roept in het luchtledige ‘Er is zeker niets in huis, hè? Ik heb honger! En wáár is papa?’ Verslagen kijk ik naar haar. Wéér geen gedag en weer geen oogcontact. Ze doet alsof ik niet besta. Ik denk: ‘begint het weekend echt zó? Met déze energie? Daar heb ik echt geen zin in! Wie denkt ze wel die ze is?’ Wat speelt er hier in deze situatie...
Tradities met de feestdagen
door Anouk Schuling 24 december 2022
De feestdagen staan voor de deur. De een kan niet wachten dat het zo ver is met gezelligheid, spelletjes en met zijn allen aan de tafel. Zo kan het voor de ander, gedoe, onrust en gemis zijn. Met deze dagen wil je natuurlijk niets liever dan samen met je kinderen én (nieuwe) partner doorbrengen in verbinding en gezelligheid. in deze blog ideeën voor vragen aan tafel voor meer verbinding..
1 november 2022
Al 30 jaar oefentherapeut en blijk ik ook ineens gewoon maar een mens te zijn ;-) Want je zou denken dat je als oefentherapeut met de kennis van de anatomie en fysiologie dat je de signalen van de overgang wel zou herkennen...
door Anouk 21 augustus 2022
Het komt met grote regelmaat voor, dat stiefmoeders een slechte naam hebben. Komt dit omdat ze in één of meer valkuilen zijn gestapt? In mijn praktijk hoor ik, bij veel stiefmoeders waar ze tegen aan lopen en welke problemen daaruit voortkomen. De reputatie boze stiefmoeder willen we toch allemaal niet! De valkuilen van een stiefmoeder, wellicht herken je iets…?
door Anouk 21 augustus 2022
Zoals ik al eerder besproken heb in de valkuilen voor stiefmoeders, zijn er ook typische valkuilen waar stiefvaders intrappen. In mijn praktijk hoor ik, ook bij veel stiefvaders waar ze tegen aan lopen en welke problemen daaruit voortkomen. Hier onder volgen een aantal valkuilen van de stiefvaders, wellicht herken je iets?
23 november 2021
Vaak komen stellen binnen met de vraag of we kunnen doornemen hoe om te gaan met de regels in het huis van de ex-partner. “Het is toch belangrijk voor de kinderen dat de regels overal hetzelfde zijn.” Dat is een mooie overtuiging en een vette uitdaging, als je dat echt zou willen. De realiteit is echt vaak anders.
Meer posts
Share by: