Blogopmaak

Valkuilen voor stiefmoeders

(Tips en ervaringen uit de praktijk)

Het komt met grote regelmaat voor, dat stiefmoeders een slechte naam hebben.
Komt dit omdat ze in één of meer valkuilen zijn gestapt? In mijn praktijk hoor ik, bij veel stiefmoeders waar ze tegen aan lopen en welke problemen daaruit voortkomen. De reputatie boze stiefmoeder willen we toch allemaal niet!

De valkuilen van een stiefmoeder, wellicht herken je iets…?


Te snel willen:
Vanuit alle liefde die er is te snel er een gelukkig gezin van willen maken, meestal met het verlangen om er weer een kerngezin van te maken. Samengesteld gezin werkt echt anders dan een kerngezin! 

Gemiddeld duurt het 4 tot 7 jaar voordat er rust en harmonie in het nieuwe systeem is ontstaan. 


Biologische moeder vervangen:
Met alle liefde en goede intentie een echte moeder willen zijn voor de stiefkinderen, maar dit kan helaas niet.
Je zal altijd een stiefmoeder blijven, daar de kinderen al een moeder hebben (ook al is deze overleden).

Pogingen om de moederrol te gaan vervullen (ook al verlangt jouw partner dat van jou) zijn gedoemd om te mislukken en misplaatst. Zet je toch de stap, dan is het verlies vaak groter dan de winst die je boekt.


Er willen zijn:
Stiefmoeders voelen het verdriet in een gezin (door overlijden of scheiding).
En kunnen dan de neiging hebben om het gevoel weg te nemen door alles ervoor te doen. Helaas is dat vaak hard werken zonder het gewenst resultaat. Ieder heel zo het ‘recht’ om zijn/haar verdriet en daarmee ook het pad wat belopen moet worden, dat kan je niet zomaar fixen. Streef daarom niet naar zo’n ideale situatie, daar het niet lukt in je eentje. Stel je verwachtingen niet te hoog, dat voorkomt een teleurstelling.


Je zelf naar de achtergrond:
Bij stiefmoeders kan er ook de neiging zijn om zichzelf naar de achtergrond te drukken. Waardoor je juist het gevoel bij jezelf versterkt dat je er niet bij hoort en je buiten gesloten voelt. Blijf daarom jezelf altijd afvragen wat je zelf nu wilt.
Kan je blijven communiceren waar je behoeftes zijn. 


Onder drukken van negatieve gevoelens:
Het lukt doorgaans een tijd om je gevoelens zelf weg te stoppen, en maar vrolijk blijven doen. maar op het moment dat het niet meer lukt. Dan zal de bom barsten! En komt er wellicht meer uit dan je lief is, zo gehete ‘diarree’ van woorden
Dan heerst er een ware crisis, waar je als gezin uit moet zien te komen, dat zou moeten gebeuren door veel met elkaar te praten. Hier geldt natuurlijk, dat voorkomen beter is als genezen.


Sterk richten op de stiefkinderen:
Bij vele heerst de gedachten dat het pas goed gaat met de relatie als ze een moeder kunnen zijn voor de kinderen.
Echter leeft deze gedachten niet bij de kinderen, deze zien liever een stabiele relatie met de vader.
Aangezien ze een eerdere relatie ook al stuk hebben zien gaan.
De aanvliegroute in deze is dus om je te richten op de relatie en later pas op de kinderen.


Schuld geven aan de kinderen:
Bij veel stiefmoeders is er soms de neiging om de stiefkinderen de schuld te geven van zaken die niet goed gaan.
Kinderen krijgen vaak de schuld, terwijl het in veel gevallen een probleem is in de communicatie tussen vader en de stiefmoeder. Wordt de stiefmoeder meegenomen in de besluitvorming als het hun gezamenlijk huis betreft. Zaak om ingesloten te worden.


Mijn gouden BOB regel: ben Betrouwbaar, geef Onvoorwaardelijk en blijf Beschikbaar!

Goede stiefmoeders zijn goud waard!

07 mrt., 2024
Het samenvoegen van twee gezinnen, of intrekken bij een gezin, heeft veel consequenties voor alle betrokkenen. Het is alsof je twee bedrijven gaat samenvoegen dus met leuke en minder leuke spannende aspecten! Spreek deze met elkaar door voordat je de stap zet, zit iedereen in dezelfde trein? Wat zijn jullie verwachtingen en verlangens t.a.v. relatie, gezin, woning, financiën, tradities, huis- en opvoedafspraken. Het is vanuit liefde een prachtige stap en in realiteit soms toch met een rauw randje. Hoe bereid je jezelf, relatie en gezin hierop voor, hieronder volgen een aantal tips en tricks.
Dit jaar wordt de kerst anders. Er is een lege stoel aan tafel.
door Anouk Schuling 21 dec., 2023
Dit jaar wordt de kerst anders. Er is een lege stoel aan tafel. Vorige maand is mijn moeder overleden. In 2016 heeft zij een groot herseninfarct gekregen, waardoor in één keer een derde van haar rechterhersenhelft is weggeslagen met als gevolg dat zij rolstoelafhankelijk werd en haar bibliotheek van herinneringen steeds verder afnam. Eigenlijk was mijn moeder al bijna 8 jaar niet aanwezig en toch wordt deze kerst anders met het weten dat ze er nu écht niet meer is. En komen er herinneringen naar boven hoe het er bij ons vroeger aan toe ging…
15 aug., 2023
Achtergrond artikel over dynamieken binnen samengesteld gezin.
Zit er een houdbaarheidsdatum op stiefouderschap?
door Anouk Schuling 14 mei, 2023
Een heel speciaal berichtje voor mijn mooie en bijzondere stiefdochter!!
'Problemen los je op een ander niveau op..'
door Anouk Schuling 14 mei, 2023
Stiefdochter komt binnen als een wervelwind, gooit haar tas neer, schopt haar schoenen uit en ploft languit op de bank. Roept in het luchtledige ‘Er is zeker niets in huis, hè? Ik heb honger! En wáár is papa?’ Verslagen kijk ik naar haar. Wéér geen gedag en weer geen oogcontact. Ze doet alsof ik niet besta. Ik denk: ‘begint het weekend echt zó? Met déze energie? Daar heb ik echt geen zin in! Wie denkt ze wel die ze is?’ Wat speelt er hier in deze situatie...
Tradities met de feestdagen
door Anouk Schuling 24 dec., 2022
De feestdagen staan voor de deur. De een kan niet wachten dat het zo ver is met gezelligheid, spelletjes en met zijn allen aan de tafel. Zo kan het voor de ander, gedoe, onrust en gemis zijn. Met deze dagen wil je natuurlijk niets liever dan samen met je kinderen én (nieuwe) partner doorbrengen in verbinding en gezelligheid. in deze blog ideeën voor vragen aan tafel voor meer verbinding..
01 nov., 2022
Al 30 jaar oefentherapeut en blijk ik ook ineens gewoon maar een mens te zijn ;-) Want je zou denken dat je als oefentherapeut met de kennis van de anatomie en fysiologie dat je de signalen van de overgang wel zou herkennen...
door Anouk 21 aug., 2022
Zoals ik al eerder besproken heb in de valkuilen voor stiefmoeders, zijn er ook typische valkuilen waar stiefvaders intrappen. In mijn praktijk hoor ik, ook bij veel stiefvaders waar ze tegen aan lopen en welke problemen daaruit voortkomen. Hier onder volgen een aantal valkuilen van de stiefvaders, wellicht herken je iets?
door Anouk 04 jul., 2022
Herken je dit; kort lontje, overprikkeld zijn, langer in emotie blijven hangen, engelengeduld is foetsie, minder makkelijk kunnen loslaten, hartkloppingen, verminderde concentratie, slechter slapen, huilbuien, rusteloos of lusteloos, angst en paniek? Ik dacht toch echt dat ik tegen een burn-out aan zat óf in mijn overleefstrategie óf had het toch te maken met mijn hyperventilatie…. Ik voelde dat het niet lekker ging en gaf de situatie, dynamiek van het samengestelde gezin of partner de schuld. Had ik het toch even goed mis!!
23 nov., 2021
Vaak komen stellen binnen met de vraag of we kunnen doornemen hoe om te gaan met de regels in het huis van de ex-partner. “Het is toch belangrijk voor de kinderen dat de regels overal hetzelfde zijn.” Dat is een mooie overtuiging en een vette uitdaging, als je dat echt zou willen. De realiteit is echt vaak anders.
Meer posts
Share by: