Blogopmaak

De overgang en Oefentherapie

Al 30 jaar oefentherapeut en blijk ik ook ineens gewoon maar een mens te zijn ;-)

Want je zou denken dat je als oefentherapeut met de kennis van de anatomie en fysiologie dat je de signalen van de overgang wel zou herkennen.


Nou, in dit geval heb ik ze fysiek wel allemaal herkent en gedurende de jaren zijn ze bijna allemaal in meer of mindere mate de revue gepasseerd. In de eerste fase vanaf mijn 38ste levensjaar waren er de eerste signalen. Gedurende deze pre- en perimenopauze kan je denken aan verminderde spierkracht, meer moeten doen om hetzelfde voor elkaar te krijgen, lichte gewrichtsklachten, wat stram of stijfheid na inspanning, meer ‘vetjes’ op de heupen, veranderde menstruatiecyclus, vaginale droogheid, hoofdpijn, warm en dan weer koud, slechter slapen..

Tja, slecht slapen dat viel nog wel mee want dat hield voor mij voornamelijk in nachtelijk zweten dus ‘benen naar buiten benen naar binnen’, vroeg wakker liggen en het luisteren naar mijn piekerfabriek …

Mijn referentiekader voor de overgang was mijn moeder; zij liep hele dagen rond met een theedoek omdat het zweet en opvliegers haar de hele dag teisterende. En daar had ik geen last van dus dan valt mijn overgang toch best wel mee…?

Maar dat hele mentale stuk of de wat ‘vagere’ klachten daar heb ik toch wel een onderschatting in gehad. Zoals kort lontje, rusteloos, lusteloos, hartkloppingen, brainfog, verminderd zorghormoon, verminderde weerbaarheid tegen stress of angst, verminderde vrolijkheid en dus sneller neerslachtig, dus stemmingswisselingen die ook allemaal bij dit proces (kunnen) horen.

Dit verergerde toen mijn privé situatie in een behoorlijke rollercoaster kwam: in een notendop kreeg ik mijn handen vol aan mantelzorg voor beide ouders, verhuizingen, samengesteld gezin met 5 (puberende) kinderen, echtgenoot met herseninfarct, en financiële gevolgen dus ik zei elke keer ik zit tegen een burn-out aan of hyperventileer of wellicht heb ik het wel aan mijn hart?


Deze sluipmoordenaar zoals ik het nu noem zorgde ervoor dat ik steeds meer en meer mezelf aan het kwijtraken was. Maar ja, er gebeurde ook zoveel in deze rollercoaster, dat was toch ook logisch? Totdat ik tijdens een speciale overgangscursus georganiseerd door collega’s van FemmeVital, een filmpje bekeek over burn-out en de overgang, binnen 2 minuten liepen de tranen al over mijn wangen, zoveel herkenbaarheid en bevestiging dat ik niet gek aan het worden was. En de realisatie dat het ‘gewoon’ de overgang was en dat stress een hele grote katalysator is. Tot dit tijd zocht ik het vooral in mijzelf dat ik iets anders moest gaan doen en sowieso op ‘karakter’ door moest gaan…. 


De inzichten over hoe wonderlijk het is wat deze hormoonverandering allemaal met je doet en hoe ongelooflijk veel invloed ze hebben op veel processen in je lichaam en de gevolgen daar weer van. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 80 tot 85 % vrouwen klachten ervaren gedurende de overgang én dat er dus ook vrouwen (15%) zijn die er weinig tot geen klachten bij ervaren.


Door mijn worsteling in deze gehele fase is het mijn missie geworden om vrouwen te begeleiden die in (aanloop van) de overgang zitten. Door het behandelen en coachen met betrekking op slaap, bewegen en ontspanning. Door educatie over de hormonale verbanden en de effecten daarvan op het lichaam, de energie, stemming, prestatievermogen en gezondheid waardoor vrouwen (nog) beter voor zichzelf gaan zorgen, meer empathie hebben voor deze veranderende fase, het in kaart brengen van de stressfactoren en daarmee technieken voor stressreductie en (bevorderen of aanpassen) van een gezonde levensstijl. Dit in samenwerking met o.a. huisartsen, overgangsconsultenten, gynaecologen.

07 mrt., 2024
Het samenvoegen van twee gezinnen, of intrekken bij een gezin, heeft veel consequenties voor alle betrokkenen. Het is alsof je twee bedrijven gaat samenvoegen dus met leuke en minder leuke spannende aspecten! Spreek deze met elkaar door voordat je de stap zet, zit iedereen in dezelfde trein? Wat zijn jullie verwachtingen en verlangens t.a.v. relatie, gezin, woning, financiën, tradities, huis- en opvoedafspraken. Het is vanuit liefde een prachtige stap en in realiteit soms toch met een rauw randje. Hoe bereid je jezelf, relatie en gezin hierop voor, hieronder volgen een aantal tips en tricks.
Dit jaar wordt de kerst anders. Er is een lege stoel aan tafel.
door Anouk Schuling 21 dec., 2023
Dit jaar wordt de kerst anders. Er is een lege stoel aan tafel. Vorige maand is mijn moeder overleden. In 2016 heeft zij een groot herseninfarct gekregen, waardoor in één keer een derde van haar rechterhersenhelft is weggeslagen met als gevolg dat zij rolstoelafhankelijk werd en haar bibliotheek van herinneringen steeds verder afnam. Eigenlijk was mijn moeder al bijna 8 jaar niet aanwezig en toch wordt deze kerst anders met het weten dat ze er nu écht niet meer is. En komen er herinneringen naar boven hoe het er bij ons vroeger aan toe ging…
15 aug., 2023
Achtergrond artikel over dynamieken binnen samengesteld gezin.
Zit er een houdbaarheidsdatum op stiefouderschap?
door Anouk Schuling 14 mei, 2023
Een heel speciaal berichtje voor mijn mooie en bijzondere stiefdochter!!
'Problemen los je op een ander niveau op..'
door Anouk Schuling 14 mei, 2023
Stiefdochter komt binnen als een wervelwind, gooit haar tas neer, schopt haar schoenen uit en ploft languit op de bank. Roept in het luchtledige ‘Er is zeker niets in huis, hè? Ik heb honger! En wáár is papa?’ Verslagen kijk ik naar haar. Wéér geen gedag en weer geen oogcontact. Ze doet alsof ik niet besta. Ik denk: ‘begint het weekend echt zó? Met déze energie? Daar heb ik echt geen zin in! Wie denkt ze wel die ze is?’ Wat speelt er hier in deze situatie...
Tradities met de feestdagen
door Anouk Schuling 24 dec., 2022
De feestdagen staan voor de deur. De een kan niet wachten dat het zo ver is met gezelligheid, spelletjes en met zijn allen aan de tafel. Zo kan het voor de ander, gedoe, onrust en gemis zijn. Met deze dagen wil je natuurlijk niets liever dan samen met je kinderen én (nieuwe) partner doorbrengen in verbinding en gezelligheid. in deze blog ideeën voor vragen aan tafel voor meer verbinding..
door Anouk 21 aug., 2022
Het komt met grote regelmaat voor, dat stiefmoeders een slechte naam hebben. Komt dit omdat ze in één of meer valkuilen zijn gestapt? In mijn praktijk hoor ik, bij veel stiefmoeders waar ze tegen aan lopen en welke problemen daaruit voortkomen. De reputatie boze stiefmoeder willen we toch allemaal niet! De valkuilen van een stiefmoeder, wellicht herken je iets…?
door Anouk 21 aug., 2022
Zoals ik al eerder besproken heb in de valkuilen voor stiefmoeders, zijn er ook typische valkuilen waar stiefvaders intrappen. In mijn praktijk hoor ik, ook bij veel stiefvaders waar ze tegen aan lopen en welke problemen daaruit voortkomen. Hier onder volgen een aantal valkuilen van de stiefvaders, wellicht herken je iets?
door Anouk 04 jul., 2022
Herken je dit; kort lontje, overprikkeld zijn, langer in emotie blijven hangen, engelengeduld is foetsie, minder makkelijk kunnen loslaten, hartkloppingen, verminderde concentratie, slechter slapen, huilbuien, rusteloos of lusteloos, angst en paniek? Ik dacht toch echt dat ik tegen een burn-out aan zat óf in mijn overleefstrategie óf had het toch te maken met mijn hyperventilatie…. Ik voelde dat het niet lekker ging en gaf de situatie, dynamiek van het samengestelde gezin of partner de schuld. Had ik het toch even goed mis!!
23 nov., 2021
Vaak komen stellen binnen met de vraag of we kunnen doornemen hoe om te gaan met de regels in het huis van de ex-partner. “Het is toch belangrijk voor de kinderen dat de regels overal hetzelfde zijn.” Dat is een mooie overtuiging en een vette uitdaging, als je dat echt zou willen. De realiteit is echt vaak anders.
Meer posts
Share by: